Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Χάνουμε πετρέλαιο λόγω σεισμών

link


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ
Τα πολλά και ενεργά ρήγματα που υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο ευθύνονται σε ένα βαθμό για τα περιορισμένα κοιτάσματα πετρελαίου στο ελληνικό υπέδαφος. Σύμφωνα με τους γεωλόγους που συμμετέχουν στο 19ο Συνέδριο της Καρπαθο-Βαλκανικής Ενωσης, στη διαδικασία μετακινήσεων εκατομμυρίων ετών, πιθανόν αποθέματα στο υπέδαφος να έχουν διαφύγει, με συνέπεια είτε να μην είναι αξιοποιήσιμα, είτε να έχουν εξατμιστεί.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, παρουσιάστηκαν εργασίες για λεκάνες απόθεσης πετρελαίου ή φυσικού αερίου σε διάφορες περιοχές των Βαλκανίων (Τουρκία, Βουλγαρία, Αλβανία κ.α.), καθώς και οι πιθανότητες να συνεχίζονται οι λεκάνες αυτές επί ελληνικού εδάφους.
«Γεωλογικά οι λεκάνες συνεχίζονται και στη Θράκη, αλλά και από την Αλβανία, με τη γεωλογική ζώνη του υποπελάγους προς την Πίνδο μέχρι τη δυτική Μακεδονία. Πρακτικά, όμως, δεν είναι δυνατό να εκτιμήσουμε αν υπάρχουν αποθέματα που να είναι αξιοποιήσιμα, ή αν υπήρχαν και στο πέρασμα των ετών διέφυγαν και διοχετεύτηκαν σε πετρώματα που δεν είναι αξιοποιήσιμα, ή εξατμίστηκαν στην ατμόσφαιρα», σημείωσε ο καθηγητής Γεωλογίας, Σπύρος Παυλίδης, κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών.
Αναπνέουμε και... λευκόχρυσο
Χτες, δεύτερη μέρα του συνεδρίου που ολοκληρώνεται αύριο στο συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός» και διοργανώνεται από το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ, κεντρική ομιλήτρια ήταν η Μαρία Οικονόμου, καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία αναφέρθηκε στον εντοπισμό στοιχείων της ομάδας λευκόχρυσου στην περιοχή των Καρπαθο - Βαλκανίων.
«Στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη θέση ''Σκουριές'' στη Χαλκιδική, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπήρχαν από την εταιρία TVX, υπάρχουν 200 εκατ. τόνοι μεταλλεύματος, από το οποίο μπορούν να βγουν 15 τόνοι παλλαδίου και 3-4 τόνοι λευκόχρυσου. Ομως η εξόρυξη δεν έχει ξεκινήσει από την εταιρία ''Ελληνικός Χρυσός'', καθώς υπάρχουν περιβαλλοντικά ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί. Κοιτάσματα λευκόχρυσου υπάρχουν ακόμη στο Μπορ της Σερβίας και στη Βουλγαρία», σημείωσε.
Ο λευκόχρυσος, εκτός από πλατίνα για κοσμήματα, χρησιμοποιείται σε πολύ μικρές ποσότητες στους καταλύτες των αυτοκινήτων, όμως, εφόσον δε γίνεται σωστή συντήρηση και ανακύκλωση των καταλυτών, τα χρήσιμα στοιχεία (στην ιατρική, ηλεκτρονική κ.λπ.), όπως το παλλάδιο, το ρόδιο και ο λευκόχρυσος, εντοπίζονται σε πολύ μικρό μέγεθος κατά μήκος των δρόμων, από την καύση και είναι επιβλαβή για την υγεία καθώς, λόγω του πολύ μικρού μεγέθους τους, είναι εισπνεύσιμα από τον άνθρωπο.
«Εχουμε κάνει μετρήσεις και έχουμε καταγράψει υψηλές συγκεντρώσεις λευκόχρυσου στην Κατεχάκη, στη Μεσογείων και την Αχαρνών», συμπλήρωσε. Παράλληλα, τα στοιχεία αυτά, μέσω της σκόνης, της βροχής και των υπονόμων, καταλήγουν σε ποτάμια και τη θάλασσα και από εκεί περνούν στην τροφική αλυσίδα, με άγνωστες μέχρι σήμερα συνέπειες στη δημόσια υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου