Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

«Δεν θα ξαναζήσουμε σεισμό σαν του '78»

H περίοδος επαναδραστηριοποίησης των ρηγμάτων της λεκάνης της Μυγδονίας, είναι της τάξης των 100 ετών και άνω έως και των 300 ετών και «το ρήγμα που έδωσε το σεισμό του 1978 στη Θεσσαλονίκη δεν θα ενεργοποιηθεί στη διάρκεια της ζωής μας», τονίζει η καθηγήτρια Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Ελευθερία Παπαδημητρίου.
Αλλα ρήγματα, όμως, μέσα στη Θεσσαλονίκη, δεν έχουν καν μελετηθεί, παρά το ό,τι υπάρχουν προτάσεις από τους επιστήμονες.
Σύμφωνα με την Ε. Παπαδημητρίου, ούτε οι επιστήμονες, ούτε η πολιτεία θα πρέπει να εφησυχάζουν, καθώς στη λεκάνη της Μυγδονίας υπάρχουν περίπου 15 παρόμοια ρήγματα, γνωστά στους σεισμολόγους από ιστορικούς σεισμούς και μερικά από αυτά δεν έχουν ενεργοποιηθεί εδώ και 2.000 χρόνια.
«Ρήγματα ενεργά υπάρχουν παντού και, όπως είναι γνωστό, επηρεάζουν το ένα τη συμπεριφορά του άλλου. Γι' αυτό, πρέπει να εστιάζουμε στην προετοιμασία και στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου σε κάθε κατοικημένη περιοχή», υπογραμμίζει η Ε. Παπαδημητρίου.
Οι νέες μέθοδοι που εφαρμόζονται στις έρευνες, παρουσιάστηκαν χθες στο 19ο συνέδριο της Κάρπαθο - Βαλκανικής Γεωλογικής Ενωσης, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
Τα ρήγματα της λεκάνης της Μυγδονίας, δεν μπορούν να δώσουν σεισμούς μεγέθους πάνω από 6.5 ρίχτερ, επισημαίνει ο καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, και γραμματέας της Κάρπαθο - Βαλκανικής Γεωλογικής Ενωσης, Σπύρος Παυλίδης.
Όμως, ρήγματα όπως αυτό στο δήμο Ανθεμούντα και στην περιοχή Βιούλγαρη, δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς και οι σεισμολόγοι δεν γνωρίζουν άν, πότε και τί μεγέθους σεισμό μπορούν να δώσουν.
Ιδίως για το ρήγμα της Βούλγαρη, οι σεισμολόγοι δεν γνωρίζουν ούτε καν το μήκος του, οπότε, ούτε τη δυναμικότητά του, ούτε τη επικινδυνότητά του, τονίζει ο Σπ.Παυλίδης. Το ρήγμα της Βούλγαρη έχει χαρακτηριστεί ως εν δυνάμει ενεργό, γιατί δεν υπάρχουν όλα τα στοιχεία που χρειάζονται οι επιστήμονες για να αποφανθούν. «Είχαμε κάνει προτάσεις για στοχευμένη μελέτη του ρήγματος σε νομαρχία, περιφέρεια, ΟΑΣΠ, αλλά δεν έχουμε πάρει καμιά απάντηση», σημειώνει ο Σπ.Παυλίδης.
Ενα άγνωστο ρήγμα, που σχετίζεται ίσως με το σεισμό των 6,4 ρίχτερ το 2008, στη ΒΔ Πελοπόννησο αναζητούν οι επιστήμονες. Σύμφωνα με τον καθηγητή Τεκτονικής Γεωλογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών, Γιάννη Κουκουβέλα, η συνέπεια είναι να μη μπορούν οι επιστήμονες να εκφράσουν με νούμερα στους μηχανικούς το πώς πρέπει να σχεδιάσουν τα κτίρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου