Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Ο... κρυμμένος μαύρος χρυσός



Γεωλογικοί σχηματισμοί, που δημιουργούν βάσιμες ενδείξεις για αποθέματα κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε περιοχές της Θράκης και του βορειοανατολικού Αιγαίου, καταγράφηκαν από Ελληνες επιστήμονες που μελετούν την περιοχή τα τελευταία χρόνια.

Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παπανικολάου παρουσίασε χτες, κατά τη διάρκεια των εργασιών του 19ου Συνεδρίου της Καρπαθοβαλκανικής Γεωλογικής Ενωσης που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, τα γεωλογικά δεδομένα και τα στοιχεία από τρεις λεκάνες απόθεσης, στην περιοχή της Θράκης, που παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον. Πρόκειται για τη λεκάνη Αλεξανδρούπολης - Φερών Εβρου, η οποία εκτείνεται στη θαλάσσια περιοχή, ενδεχομένως μέχρι και το τρίγωνο Ιμβρου - Σαμοθράκης - Λήμνου, καθώς διακόπτεται από το ρήγμα της Ανατολίας, τη λεκάνη της Ορεστιάδας που εκτείνεται προς την Ανδριανούπολη και τη λεκάνη των Πετρωτών που συνεχίζεται προς τη Βουλγαρία.

«Εχουμε νέα στοιχεία που προέκυψαν από έρευνα 3 - 4 ετών στην περιοχή της Θράκης. Στην ανατολική Θράκη, επί τουρκικού εδάφους, υπάρχουν κοιτάσματα και γίνεται άντληση πετρελαίου και αξιοποίηση φυσικού αερίου που καλύπτουν τις τοπικές ανάγκες της περιοχής. Εμφανίζονται γεωλογικοί σχηματισμοί σε βάθος 4 - 5 χλμ. που έχουν δημιουργηθεί πριν από 10 έως 45 εκατομμύρια χρόνια, που μπορεί να έχουν γίνει αποθέσεις πετρελαίου ή φυσικού αερίου, οι οποίες μετά τη μελέτη, καταγραφή και τις απαραίτητες προεργασίες, θα εκτιμηθούν με γεωτρήσεις. Αυτοί οι σχηματισμοί μπορεί να συνεχίζονται νοτιοδυτικά προς την Ιμβρο, όπου όμως έχει επιδράσεις το ρήγμα της Ανατολίας», σημείωσε ο κ. Παπανικολάου.

Απολιθώματα

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου, που συνεχίζεται μέχρι την Κυριακή στο συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός», επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν τα αποτελέσματα γεωλογικών ερευνών από περιοχές των Βαλκανίων.

Ο επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ Δημήτρης Κωστόπουλος ανακοίνωσε τα στοιχεία για τα απολιθώματα ελεφάντων, αλόγων και γιγάντιων χελωνών, που βρέθηκαν στην περιοχή της Επανομής στη Θεσσαλονίκη, ηλικίας 3 έως 5 εκατομμυρίων χρόνων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εργασία του λέκτορα Παλαιοντολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργου Ηλιόπουλου, για απολιθωμένη πατημασιά σαρκοφάγου ηλικίας 7 εκατομμυρίων ετών που βρέθηκε στο χωριό Γούβες Χανίων της Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου