Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Τα μικρά και άγνωστα ρήγματα της Θεσσαλονίκης



Μικρά και «αθόρυβα» ρήγματα μέσα στον ιστό της πόλης, στην πλειονότητά τους ανενεργά σεισμικά, έρχονται στο φως έπειτα από έρευνες γεωλόγων, που αξιοποιούν μεταξύ άλλων τα ευρήματα των γεωτρήσεων για τα έργα του μετρό.

Το άγνωστο μέχρι πρόσφατα ρήγμα κατά μήκος της Βούλγαρη, το μικρό ρήγμα της Καλαμαριάς αλλά και τα πιο γνωστά ρήγματα της Περαίας και του Ασβεστοχωρίου συνθέτουν ένα χάρτη μικρών -πιθανότατα ανενεργών- ρηγμάτων, που διασχίζουν το πολεοδομικό συγκρότημα και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στην κατασκευή των μεγάλων έργων αλλά και των κατοικιών.

«Τα έργα του μετρό, γεωτρήσεις και παλιοί χάρτες έχουν χρησιμοποιηθεί για τη χαρτογράφηση των ρηγμάτων που είναι κοντά στον ιστό της πόλης. Αυτό της Βούλγαρη αποκαλύφθηκε από τις γεωτρήσεις για τα έργα του μετρό, ενώ της Περαίας είναι γνωστό από τις επιφανειακές ρωγμώσεις που είχαν δημιουργηθεί ως συνέχεια του ρήγματος του Ανθεμούντα. Τα περισσότερα είναι ανενεργά σεισμικά, όμως πρέπει να προσεγγίζονται με νηφαλιότητα και με στοχευμένη έρευνα από την Πολιτεία», σημείωσε ο καθηγητής Γεωλογίας και κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών, Σπύρος Παυλίδης.

«Οροφή» ενεργοποίησης

Σύμφωνα με τους ειδικούς γεωλόγους και σεισμολόγους, σχεδόν το σύνολο των μικρών ρηγμάτων έχει «οροφή», σε περίπτωση ενεργοποίησης, τους 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, τα μεγαλύτερα ρήγματα, ανάλογα με αυτά του Ανθεμούντα και της Μυγδονίας, δεν μπορούν να «δώσουν» πάνω από 6,5 Ρίχτερ (όπως είχε συμβεί το 1978), ενώ ισχυρότεροι σεισμοί είναι δυνατό να προέλθουν από πολύ μεγαλύτερα ρήγματα, όπως είναι αυτά της τάφρου του ΒΑ Αιγαίου, του Αγίου Ορους, των ελληνοβουλγαρικών συνόρων κ.λπ.

Τα στοιχεία αυτά αλλά και ενδιαφέρουσες εργασίες από γεωλογικές έρευνες στη Θράκη και άλλες περιοχές των Βαλκανίων θα παρουσιαστούν, από σήμερα μέχρι την Κυριακή, στο 19ο Συνέδριο της Καρπαθο-Βαλκανικής Γεωλογικής Ενωσης, που διοργανώνει το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και την Ελληνική Γεωλογική Εταιρία, στο συνεδριακό κέντρο «Νικ. Γερμανός» (περίπτερο 8 της ΔΕΘ).

Στο συνέδριο έχουν προσκληθεί περισσότεροι από 700 επιστήμονες -οι περισσότεροι από χώρες του εξωτερικού- και θα παρουσιαστούν πάνω από 500 ανακοινώσεις, που αφορούν όλα τα θεματικά πεδία των επιστημών της Γης.

Σήμερα θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα σεισμολογικών ερευνών στην Ελλάδα, αλλά και συγκεκριμένες μελέτες για τα ρήγματα της Καλαμαριάς, της Περαίας, του Ηρακλείου Κρήτης και της L' Aquilla στην Ιταλία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι γεωολογικές έρευνες από την περιοχή της Θράκης (στο ελληνικό, τουρκικό και βουλγαρικό έδαφος), λόγω του ενδιαφέροντος για τυχόν κοιτάσματα πετρελαίου στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου