Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Τα ρήγματα που απειλούν τη Θεσσαλονίκη


Τα ρήγματα που απειλούν τη Θεσσαλονίκη

Στην κατηγορία: Ρεπορτάζ
Ημερομηνία: 23/09/2010
[P]
Ένα ενεργό ρήγμα στην περιοχή της Βούλγαρη με κατεύθυνση προς την Πυλαία προσπαθούν τώρα να μελετήσουν συστηματικότερα οι ερευνητές του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.
ά ρήγματα γύρω και μέσα στις πόλεις, όπως στη Θεσσαλονίκη”. Όλα τα ρήγματα που μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί στη Θεσσαλονίκη δίνουν μικρού μεγέθους σεισμούς (έως 5 Ρίχτερ), ωστόσο οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τους απασχολούν ιδιαίτερα, αφού ένας πιθανός σεισμός ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στις οικοδομές.
Το ρήγμα της Βούλγαρη, ένα μικρότερο στην Καλαμαριά που δεν πρόκειται να δώσει κάποιον σεισμό -όπως εκτιμούν οι ειδικοί- αλλά και τα άλλα ενεργά ρήγματα της Θεσσαλονίκης, όπως αυτά του Ανθεμούντα, του Ασβεστοχωρίου και της Νέας Μεσήμβριας, μπαίνουν στο μικροσκόπιο των επιστημόνων με αφορμή το διεθνές συνέδριο Γεωλογίας, που συγκεντρώνει στη Θεσσαλονίκη 500 επιστήμονες από όλο τον κόσμο με τις ανακοινώσεις τους.
Σύμφωνα με την άποψη του καθηγητή Γεωλογίας του ΑΠΘ και πρόεδρο του τμήματος Γεωλογίας, Σπύρο Παυλίδη, το ενεργό ρήγμα Πανοράματος - Πυλαίας θα πρέπει να μελετηθεί ακόμη περισσότερο. “Η αστική γεωλογία που αναπτύσσεται στο συνέδριο αφορά όλο και περισσότερες περιοχές του πλανήτη. Ένας μικρού μεγέθους σεισμός μπορεί να επιφέρει μεγάλες καταστροφές όταν γίνεται μέσα σε κατοικημένη περιοχή και κυρίως όταν οι οικοδομές δεν τηρούν τους όρους των πρόσφατων αντισεισμικών κανονισμών”.

Τα μεγάλα έργα φέρνουν μελέτες
Φαίνεται ότι τα μεγάλα έργα που γίνονται στη Θεσσαλονίκη δίνουν αφορμή στους γεωλόγους και τους σεισμολόγους για περισσότερη έρευνα των ενεργών ρηγμάτων της πόλης. Η αρχή έγινε με το ρήγμα της Βούλγαρη που μελετήθηκε με αφορμή τις εργασίες για διάνοιξη σταθμού του μετρό. Το ζητούμενο είναι τώρα η πολιτεία και ο ΟΑΣΠ να προχωρήσουν στην εφαρμοσμένη έρευνα για να υπάρξουν σημαντικά αποτελέσματα.
“Πρέπει να μελετηθεί και το ρήγμα του Ασβεστοχωρίου, το οποίο δίνει όπως φαίνεται μικρούς σεισμούς. Η διάνοιξη της εξωτερικής περιφερειακής είναι αφορμή για να το μελετήσουμε περισσότερο”, εκτιμά ο κ. Παυλίδης.
Στο συνέδριο, που ξεκινά σήμερα στη Θεσσαλονίκη και θα διαρκέσει τρεις ημέρες, θα θιγούν πολλά θέματα, όπως γιατί άλλαξε το παλαιοκλίμα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο και πόσο το επηρέασε η ανθρωπογενής δράση, ενώ θα γίνουν συζητήσεις για θέματα όπως η τροποποίηση καιρού, οι εφαρμογές της Γεωλογίας στην αρχαιολογική έρευνα, ο γεωτουρισμός, δηλαδή αξιοποίηση φυσικών γεωεμφανίσεων για την ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού, ενώ θα παρουσιαστούν τα επιτυχημένα παραδείγματα της Σλοβακίας και της Λέσβου.
 
  • Τα ενεργά ρήγματα
  • Βούλγαρη
  • Ανθεμούντα, στην Περαία. Το ρήγμα της Περαίας, σύμφωνα με την ομάδα του καθηγητή Σπ. Παυλίδη, που το μελέτησε, προκλήθηκε από την υπεράντληση του υδροφόρου ορίζοντα. Η δραστηριότητά του ωστόσο έχει σταματήσει
  • Τα ανενεργά ρήγματα
  • Της οδού Αγίου Δημητρίου, που εκτείνεται προς την οδό Εγνατία και το οποίο είναι ανενεργό.
  • Στο ρέμα του Πεδίου του Άρεως, το οποίο και εντοπίστηκε από τις γεωτρήσεις του μετρό.
  • Παράλληλα στο ρέμα του Κυβερνείου.
  • Της Νέας Ελβετίας, το οποίο εμφανίστηκε μετά τις γεωτρήσεις του μετρό Θεσσαλονίκης
  • Της Καλαμαριάς
  • Υπό μελέτη
  • Σε ό,τι αφορά το ρήγμα της Νέας Μεσήμβριας, οι ειδικοί τονίζουν ότι θα πρέπει να μελετηθεί συστηματικότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου